Skip to main content

ArgusEye är ett spännande tillväxtföretag i biotechbranschen som utvecklar unika sensorsystem för läkemedelsindustrin och som nu tecknat samarbetsavtal med Optronic.

Optronic och ArgusEye befinner sig just nu i en transferprocess där man flyttar nuvarande produktion från Linköping till Skellefteå. I början av 2024 ska den första serien rulla ut från Optronics lokaler.

– Det känns jätteroligt att vi hittat varandra så bra. För oss som helhetspartner upplever vi att vi kan bidra till att göra ArgusEye ännu mer konkurrenskraftigt inom en intressant bransch som läkemedelsbranschen. Just när det kommer till utveckling, industrialisering och tillverkning av optisk mätteknik känns det helt rätt matchning för oss båda, säger Mikael Westergren, sälj- och marknadschef på Optronic.

ArgusEye är en spinoff från en forskargrupp vid Linköpings universitet som forskat på sensortekniken sedan 2008. Bolaget startade 2017 när man insåg att det fanns ett kommersiellt intresse och med tiden har läkemedelsindustrin växt fram som primär kundgrupp. I dag utvecklas sensorsystem för utveckling och produktion av biologiska läkemedel, varav en del är den hårdvaruenhet som ska tillverkas i Skellefteå.

– Vi hade parallella dialoger med andra aktörer men i slutändan var det helhetslösningen hos Optronic som gjorde att valet föll på dem, kombinerat med deras stora kompetens inom just optik, menar Erik.

ArgusEye befinner sig precis i skarven mellan startup och skaleup – och i en spännande tillväxtfas, bland annat med nya lokaler i Linköping som man är på väg att ta i besittning. På affärsfronten blickar ArgusEye internationellt där efterfrågan är stor bland läkemedelsföretagen att hitta lösningar som i första hand syftar till processoptimering. En nyckelkomponent som saknas i läkemedelsbolagens tillverkning är sensorer som kan övervaka de här processerna och där kommer ArgusEye in i bilden.

Deras patenterade lösning har tagit vägen från eget labb till skarpt läge i produktionsmiljö där den testats med mycket goda resultat.

– Det är delar som är patenterat och under sekretess, men det handlar delvis om ytkemi, som bidrar till att detektera rätt molekyler eller proteiner i en väldigt komplex miljö. Vi har därefter byggt ett sensorsystem runt detta som möjliggör en mer automatiserad och kontinuerlig process och då kan man kapa tillverkningskostnaderna ordentligt. Det är det långsiktiga incitamentet. Förhoppningsvis leder det till billigare läkemedel så att fler patienter får tillgång till bättre mediciner, säger Erik.

– Det finns ett stort sug efter våra produkter och vi har redan sålt tio stycken beta-system, som vi kallar det, till några av världens största läkemedelsbolag, tillägger han.

Author Optronic

More posts by Optronic