Skip to main content

Genom år av samarbete har Optronic och IT-konsultbolaget Data Ductus utvecklat ett givande och transparent partnerskap.
Nu har de båda bolagen tagit ytterligare ett kliv tillsammans.
– När vi har behov av att anpassa och ta hand om större kundprojekt känns det tryggt att ha en så kompetent mjukvarupartner här i Skellefteåbygden, säger Ulrik Stenbacka, vd på Optronic.

Sedan en tid har man inlett flera samarbetsprojekt där Data Ductus bistår Optronic med personal inom design, kod och elektronik.
– Vi är båda produktionsnära och eftersom vi känner varandra så tog vi det här steget. Det är riktigt roliga uppdrag som Optronic kommer med, påtagliga uppgifter som passar bra med våra kompetenser, säger AnnaCarin Falkman, affärsområdeschef för IT och IoT på Data Ductus.

Det handlar om Ductus-utvecklare som jobbar tätt med Optronic och som blir länken mellan hårdvara och mjukvara. Detta är ett sätt att stärka helhetsåtagandet som Optronic erbjuder.
– Vi har bred kompetens inhouse också, men för större utvecklingsprojekt så har vi rätt beställarkompetens och genom nära samarbeten med underleverantörer så ser vi till att ratta hela projektet, säger Ulrik.– För mig handlar det om att leva som vi lär. Vi tar hand om kundens produkt men ser inget självändamål att besitta kompetens när det inte är vår kärnverksamhet. Vi tycker att partnerskap och upparbetade relationer är viktiga komponenter som gör oss till naturliga partners när det ska serietillverkas optronik, säger Ulrik.

En styrka som både Optronic och Data Ductus besitter är den flexibla organisationen som verkligen kommer till sin rätt i samarbetet.
– Vi skalar upp och bygger team på uppdragsbasis när det behövs och den enkelheten gör oss båda snabbfotade när vi diskuterar uppdrag. Jag tror att våra kunder uppskattar det upplägget. Det är också givande att vi kan ha den här öppenheten mellan varandra och komma med förbättringsförslag, både på arbetssätt och teknik. Det är också bra för kundnyttan, säger AnnaCarin.
Både Optronic och Data Ductus ser med tillförsikt an på den snabba utvecklingen som sker inom Skellefteås näringsliv. Optronik och teknik är två starka tillväxtområden.
– Vi ser ljust på framtiden och det känns extra roligt att kroka arm med en lokal partner som bidrar till att vi kan nyttja optroniken i större applikationsområden. Kunnandet i Skellefteåbygden har både spets och bredd och jag är säker på att det kommer gynna fler i vårt näringsliv över sikt, säger Ulrik.
– Generellt sett är det enkelt att jobba med en lokal partner och bara åka över älven för att utföra något fysiskt på plats. Data Ductus har samma filosofi som Optronic, att finnas på den lokala marknaden, och vi delar ledord – rådgivande med 360-graders perspektiv, säger AnnaCarin.

Author Optronic

More posts by Optronic