Skip to main content

Med investeringen av en modernare ytmonteringsmaskin har Optronic förstärkt sin konkurrenssituation. Effektivare tillverkning på kretskortlinan och högre kvalité är två stora vinster.

– Det här kommer ge goda resultat så det känns helt klart som ett steg i rätt riktning, säger Samuel Westermark, produktionschef för elektronikproduktionen på Optronic.

Under 2019 fattade Optronic några stora investeringar som var kvalitetshöjande för kretskortslinan. En premiummodell av screentryckare från Ekra beställdes och installerades – en kombinationsmaskin med automatiserad dispenser som gett goda resultat.

I samma veva genomfördes en totalrenovering av ugnen som också fick stor betydelse och nu har Optronic tagit nästa investeringsbeslut som kommer göra mycket för helheten.

En ytmonteringsmaskin, MY300, från svenska premiumtillverkaren Mycronic är levererad.

Den äldsta av de två nuvarande i maskinparken ska gå i pension efter lång och trogen tjänst.

– Vi gör investeringen för att fortsatt kunna säkerställa kvalitén på våra produkter och vara så pålitliga som våra kunder känner oss. Istället för att invänta slutet för den äldre maskinen så agerar vi i förväg och kan på så sätt trygga våra kunders beställningar, säger Samuel Westermark.

Skillnaden med den nyaste maskinen är att den är betydligt snabbare i processen – enligt tillverkaren 50 procent snabbare.

Minskade körtider

Tack vare de dubbla monteringshuvudena går monteringen snabbare. Kamerorna håller också högre kvalitet och levererar mer högupplösta bilder men också snabbare bilder. Därmed kasseras färre komponenter eftersom ytmonteringsmaskinen får lättare att avgöra vad som är skadat och vad som bara är en otydlig bild.

– Det blir ingen stilleståndstid med två monteringshuvuden. Det kommer att ge goda resultat med minskade körtider, inte minst på de batcher där vi har högre volymer, säger Samuel Westermark.

En rolig detalj är att Optronic sedan många år tillbaka även är leverantör till Mycronic då man tillverkar samtliga kameror till Mycronics ytmonteringsmaskiner.

– Mycronic är en stor tillverkare och enligt mig den som är ledande inom segmentet ”pick and place”-maskiner, de har professionella tekniker och erbjuder en väldigt god service. Den här investeringen säkerställer att vi kan hålla en högkvalitativ kretskorttillverkning i tio år framåt, menar Samuel Westermark.

Effektivare prototyptillverkning

Eftersom den nya modellen och den äldre är från samma tillverkare kommer kommunikationen mellan maskinerna att underlättas.

– När vi får in nya komponenter behöver vi lära upp maskinerna och i den nya är processen automatisk på ett helt annat sätt än vad vi är vana, vilket gör oss effektivare i prototyptillverkningen. Vi jobbar hårt på att korta ledtiderna så genomloppstiden på prototypen kommer gå snabbare, säger Samuel Westermark.

– Det känns fantastiskt bra. Även om det är en stor investering så upplever jag att vi får mycket för pengarna eftersom det blir ett lyft för den äldre linan också, det kan inte bli bättre.

Author Optronic

More posts by Optronic