Skip to main content

Det kom rekordmånga utställare på svenska Optics och Photonics-mässan i Kista. Det är ett årligt återkommande tillfälle för industrin och forskningen att mötas. Bland annat visade Orexplores CTO Mikael Bergqvist exempel på fotonikens breda användningsområde genom produkten som är på väg att bryta ny mark inom traditionell gruvindustri.

I hjärtat av tekniksverige, bara ett stenkast från Ericssons huvudkontor, hölls mässan på KTH Electrum Kista. Optronic har varit med som utställare under alla år och representerat den pådrivande industrisektorn.

– Vi tycker det är givande att samverka med andra aktörer på det här sättet och samtidigt kunna visa upp Optronics erbjudande. Det är också ett bra tillfälle att hålla sig ajour med det senaste inom forskningen, säger Ulrik Stenbacka, vd på Optronic.

Efter ett kunskapsintensivt program avrundades mässan med ett forum under namnet Nordic Workgroup med 38 deltagare där temat för diskussionerna var finansiering och samarbetsmöjligheter.

– För många utvecklare är det just finansiering och rätt partnerskap som avgör om det går hela vägen till en kommersiell produkt så därför kändes det som ett viktigt tema. Det blev uppskattat och en bra avrundning på konferensen, säger arrangören Lennart BM Svensson.

För Orexplore har det gått 1,5 år sedan lanseringen av sin första kommersiella produkt – mineralskannern GeoCore X10. Orexplore har huvudkontoret i Kista med teknisk utveckling och tillverkning. Här täcker man också den europeiska marknaden medan kontoret i Perth hanterar Australien som är ett av världens största gruv- och prospekteringsmarknader.

– Efter lanseringen har vi fått våra första kommersiella kunder. Vi märker att det finns ett stort intresse för den här tekniken, samtidigt som det är en traditionell bransch där det tar tid att ta till sig nya idéer, säger Mikael Bergqvist som är en av grundarna till företaget och talade på mässan om deras röntgenteknik.

Det handlar ursprungligen om medicinsk teknik som sedan 2010 utvecklats till att analysera prover från gruv- och prospekteringsindustrin. Istället för att skicka in proverna till ett laboratorium kan mineralskannern göra analyser ute i fält. Borrkärnorna matas in i skannern och efter en kvart presenteras analysen av en meter borrkärna i 3D.

– Den är väldigt lätt att använda och ger information om provets geologiska struktur, vilken mineralogi som det innehåller, de kemiska grundämnena samt provets densitet. Det unika är att vi jobbar med en kombination av transmissionsröntgen, vikt och röntgenfluorescens och undersöker hela borrkärnan, säger Mikael.

Förutom snabbheten och användarvänligheten hos GeoCore X10 undviker man osäkerheter i den mänskliga bedömningen av kärnorna som lätt kan uppstå.

– Vi belyser borrkärnan med röntgenfotoner och roterar samtidigt provet. En del fotoner går igenom provet utan att påverkas och med en transmissionskamera skapas en röntgenbild för varje vinkel. Med hjälp av de bilderna rekonstrueras sedan en tredimensionell röntgentomografi, förklarar Mikael.

– De fotoner som inte går igenom samverkar med atomerna i provet och några av dem exciteras. Direkt efter återgår atomerna till sitt grundläge och skickar ut röntgenfluorescens, som är karaktäristisk för varje grundämne. Den detekteras med våra spektrometrar och på så vis får vi fram grundämnen, som används för att hitta möjliga mineraler i vår modell, och att till slut få fram resultatet, säger han.

Orexplore ingår i projektet X-MINE som bland annat handlar om att utveckla och applicera ny teknik i gruvindustrin. X-Mine finansieras av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 och inom projektet kommer Orexplores mineralskanner att användas i fyra europeiska gruvor.

– Även om vi lanserade produkten i fjol så har vi genom att vara med i flera EU- och Vinnova-finansierade projekt haft en lång närvaro och diskussion med grundindustrin. Det är viktigt för att förstå deras behov och vidareutveckla vår teknik så den passar kunderna, säger Mikael.

Author Optronic

More posts by Optronic