Skip to main content

Under en konferens i Skellefteå möttes aktörer inom fotonik och återvinning av metaller för att hitta nya sätt att låta de två världarna mötas. De cirka 40 deltagarna besökte Optronic, Boliden Rönnskär och området där Northvolts batterifabrik ska byggas.
– Det är långt ifrån alla som har bra koll på vad fotonik är och vad den kan göra. Den här konferensen gav möjligheter att tillsammans hitta nya områden där den kan göra nytta, säger arrangören Lennart BM Svensson, teknologie doktor och projektledare på PhotonicSweden.

Konferensens första dag inleddes med ett besök på Optronic.
– Vi hade kontakt med Robert Jonsson och Ulla Burman som välkomnade och ordnade en rundtur i Optronics lokaler och hos Veoneer samt Adopticum med efterföljande lunch. Allt flöt på väldigt bra.

Även Boliden bjöd på en rundtur på smältverket på Rönnskär och produktionschefen Linn Andersson höll en presentation på workshopen dag två.

Var ser man att optisk mätteknik kan göra mer nytta i avfallshantering och återvinning?

– Det finns en uppsjö av användningsområden och utvecklingsmöjligheterna är stora, allt från lasermetoder för kvalitetssäkring och innehållsanalyser till processtyrning och energihantering, säger Lennart och fortsätter:

– I Skellefteå kommer den här frågan att bli extra aktuell när Northvolt batterifabrik påbörjar sin produktion. Och det gäller inte minst för Optronic. Optronik och fotonik kommer att vara en del av hela processen, inte minst när det kommer till återvinning. Det kan till exempel handla om instrument som kan läsa av batteriernas streckkoder för att hämta information och återvinna på ett korrekt sätt.

– Fotonik kommer även att kunna lösa många andra utmaningar. Internet of Things (IOT) till exempel, där kommer många funktioner att vara fotonikbaserade och som genom utvecklingen av 5G skapar nya förutsättningar för trådlös kommunikation mellan dessa nya funktioner, förklarar Lennart.

Konferensen, som är en del av EU-projektet NextPho21 och leds av Petra Bindig på PhotonicSweden, fick genomgående höga betyg av deltagarna i den efterföljande utvärderingen och arrangören PhotonicSweden var nöjda med beslutet att hålla den i Skellefteå.

– Vi hittade bra och framstående samarbetspartners inom sina områden i Skellefteå. Dessutom händer det mycket spännande i norra Sverige som kändes kul att få visa upp. Det viktigaste var dock att påvisa fotoniken och vilka möjligheter den erbjuder, något vi tror att vi lyckades bra med, avslutar Lennart.

För er som vill veta mer om fotonik och dess applikationer arrangeras konferensen Optics & Photonics in Sweden 2019 på KTH-Electrum i Kista den 16-17 oktober. Cirka 60 föredrag och 30 utställande företag inom fotonik, bland annat Optronic. Läs mer på www.photonicsweden.org.

Author Optronic

More posts by Optronic